Haberler / Blog
Dünya Çevre Günü Kut'lu Olsun
Tarih: 05 06 2024 | 88Avrupa Birliği Başkanlığı
BASIN DUYURUSU
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ
Dünya Çevre Günü, İsveç’in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaktadır.
2018 Dünya Çevre Gününün sloganı “Plastik Kirliliğiyle Mücadele Et (Beat Plastic Pollution)” olarak belirlenmiştir. Plastik atıkların doğa ve yaban hayatı ile insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması doğrultusunda insanların günlük hayatlarında değişiklikler yapması çağrısında bulunulmaktadır.
Dünyada bir dakikada 1 milyon plastik su şişesi satın alınmakta ve her yıl 5 trilyon tek kullanımlık poşet tüketilmektedir. Kullandığımız plastik ürünlerin %50’sini tek kullanımlık ürünler oluşturmaktadır. Okyanuslarda bir yılda biriken plastik dünyanın etrafını dört kez dönebilecek miktarda olup, tamamen çözülene dek 1000 yıl boyunca varlığını sürdürmektedir. Plastikler insan bedenine de doğrudan zarar vermekte olup, olumsuz etkiler mikro plastikler aracılığıyla insanların su ve gıdalarına kadar ulaşabilmektedir.
Avrupa Birliği’nin kaynak verimliliği konusunda uzun vadeli planlarından birini oluşturan Döngüsel Ekonomi Paketi kapsamında, 2018 yılında “Döngüsel Ekonomide AB Plastik Stratejisi” kabul edilmiştir. Strateji AB'deki tüm plastik ambalajların 2030 yılına kadar geri dönüştürülebilir hale getirilmesini, tek kullanımlık plastiklerin azaltılmasını ve toplama ve ayıklama sistemlerinin iyileştirilmesini amaçlamaktadır.
Türkiye, 21 Aralık 2009 tarihinde müzakerelere açılan “Çevre ve İklim Değişikliği” Faslı kapsamında “atık yönetimi” alanında da Avrupa Birliği müktesebatını uyumlaştırmak ve uygulamak konusunda üzerine düşeni yapmaktadır. Çevrenin korunmasına ilişkin AB düzenlemelerine uyum, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesini, kullanım ve içme suyunda temizlik ve hijyen güvencesini, atıkların yeniden değerlendirilerek ekonomiye katkıda bulunmasını, kamuya açık ortamlarda gürültü kirliliğinin önüne geçilmesini sağlamakta, gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yetişmesini güvence altına almaktadır.
5 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan Ulusal Atık Yönetimi ve Eylem Planı kapsamında; 81 ilde atık yönetimi mevcut durumu analiz edilerek, atıkların türlerine göre kaynağında ayrı toplanması, geri dönüştürülmesi, farklı yöntemlerle geri kazanılması ve bertaraf yöntemlerinin ortaya konması hedeflenmiştir. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan ve tüm ülkede uygulanması öngörülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında plastik atıklar da dahil olmak üzere tüm atıkların ayrı toplanması ve geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.
AB çevre standartlarının ülkemizde uygulanması yönünde atılacak her yeni adım, halkımızın hayat kalitesi ve refah düzeyini daha da yükseltecektir. Vatandaşlarımızın hayat kalitesinin arttırılması, ancak temiz bir çevre ve doğal kaynakların dengeli ve ihtiyatlı kullanımı ile mümkündür. Bu çerçevede, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğu katılım müzakereleri, ülkemizde çevresel standartların iyileştirilmesine yönelik önemli bir itici güçtür.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bu bildirinin üzerine söylenecek ne olabilir ki? 2023 yılında üyesi olduğumuz USEF koordinasyonunda plastik atıkların zararlarına dikkat çekmek amaçlı Kars Ani Örenyeri'nden Edirne İpsala Sınır Kapısı önüne kadar 2083 km. yol yürüdük,kamyonlar dolusu plastik atık topladık, güzergah boyunca bilgilendirme sağlamak ve farkındalık oluşturmak için eğitimler verdik.
Bugün baktığımızda etkinliğin kazanımı olmadığı iddiasında bulunulamaz ama bu acil çözüm ve bilinçlenme gerektiren konuda yeterli bir kültürü toplumumuza yerleştiremediğimizi görmenin üzüntüsünü sarıyor benliğimizi.
Felaketin boyutu ve aciliyeti toplum tarafından dikkate alındığında daha doğrusu alınmak zorunda kalındığında herşey için çok geç kalınmış olacak.
Başka Dünya ve çevre yok yaşayabileceğimiz ve biz onu hızla kirletiyor, kaynaklarını hunharca israf ediyoruz.
Bunu yaparken de yarınlarımızı hiç düşünmüyor, çevreyi,doğayı ve unsurlarını atalarımızdan miras değil geleceğimizden,çocuklarımızdan emanet aldığımızı unutuyoruz.
Tertemiz bir Dünya ve Çevre için haydi birlikte hareket edelim, emaneti layıkıyla sahiplerine teslim edelim.
Sağlıkla kalın, esenkalın.
Psikolog Fatih ÇALTI
ALFA ARAMA KURTARMA TEŞKİLATI
Genel Başkanı -
USEF Genel Başkan Yardımcısı